Wednesday, December 31, 2008

.new year special edition..kek coklat.

okay..sume pnh mkn kek coklat kn?
sdp x?? mestilah sdp..lg2 kalo aku yg buat..haha..
spnjg cuti sem hr 2,tade pe nk wt..so evry week wt kek n cookies..
ad yg jdk comey,ade yg 'busuk'...haha..ada yg hangus..
tp tape..we learn from our mistake kn..so..da taw la..pae yg silap..ape yg kurang kt bhn2 kek n cookies 2..
so..aku da ltk gmbr one of kek yg aku buat..
renung2knlah..hehe



so amcm?? nmpk sdp kn..mmg lah sdp..aku yg wat..haha
dgn coklat topping yg sgt..ummm..yummy...
kek 2 kek coklat besa tpi cm moist2 ckit..
kesian kt korng tgk kek ni..tp x dpt rase..hehe
tape2..relax,sempena new year ni aku boh skali resepi nk wt kek ni..
kalo brani trylah wt sndri..=p


kek coklat

Bahan-bahan:

2 cwn gula halus
1 3/4 tepong gandum
3/4 cawan serbuk koko.
1 1/2 sudu teh baking powder(1/2 sudu kecik pon boley)
1 1/2 sudu teh baking soda(1/2 sudu kecik pon boley)
1 sudu teh garam
2 bijik telor
1 cawan fresh milk (kalo boley gne susu krimer marigold,tin warne biru)
1/2 cawan minyak jagung (myk msk pon boley)
2 sudu teh esen vanilla.
1 cawan air mendidih

Cara-cara :

1.panaskan 0ven 175deg c..
2.masukkan gula..tepong..koko..baking powder..baking soda..dan garam..kedalam mangkuk bancuhan dan kacau
3.masuk kan pula telur..susu..minyak..dan vanilla..
4.kacau hingga sebati menggunakan whisk
5.akhir sekali masuk kan air mendidih
6.adunan ini akan menjadi cair tetapi jgn risau
7.bakar 30-35minit @hingga masak.

topping coklat dari Jamie Oliver Recipe:

100gram cooking coklat.
100 gram gula icing
100 gram butter.
4 sudu besar fresh milk
cairkan sume bhn dgn cara double boil


pee/ass: double boil mksdnye msk coklat dlm bks n bks 2 ltk kt dlm bks yg ade air.pnskn air dlm bks ,da mendidih bru ltk bks yg lg kck dlm die.bks kck ni lah yg wt msk coklat .makesure air jgn byk2,nnti melimpah.mse nk msk coklat 2 pgg lah bks kck 2,t ssh nk kacau.


ok korng..hepy try n hepy new year 2009!! kalo da jdk ley bg kt aku ckit..haha..